Безработицата намалява с процент в Търговище

15:44, 27 юли 15 25 396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
16,3% e равнището на безработица за област Търговище, на база официално публикуваните данни от Агенцията по заетостта за страната. Това е с един процент по-малко от предходния месец, а в сравнение с преди една година спадът  е с 2,5 процентни пункта. Най-много продължават да са хората без препитание в община Антоново - 42,5%. Следват Опака – 29,2%, Омуртаг – 27,3% и Попово - 15,2%  и най-ниска е безработицата в община Търговище - 10,4%.

Към края на юни в трите бюра по труда в област Търговище – Търговище, Попово и Омуртаг, регистрираните безработни са 8038. Техният брой намалява с 445 в сравнение с края на май, за което са допринесли сезонната заетост и големият брой безработни, включени в нея. По професионален признак регистрираните безработни са над 60 % без специалност, 57% с основно и по-ниско образование и 52% на възраст над 50 години.

През юни постъпилите на работа регистрирани безработни от област Търговище са 613, което е със 115 повече в сравнение с май. Наети са 251 човека без квалификация, 212 с работническа професия и 150 специалисти със средно специално и висше образование. Над половината от устроените на работа са жени, а младежите до 29 години са 136. Заетост е осигурена на 154 продължително безработни, както и на 18 безработни с намалена трудоспособност от областта.

Общо обявените през юни свободни работни места от работодатели на територията на област Търговище са 491, което е със 115 повече съпоставено с май.

През месеца търсенето на работна сила на първичния пазар се изразява в заявените места от работодателите в бюрата по труда - общо 272, като те са предимно от частния сектор. Най-много свободни работни места са заявени от преработващата промишленост, селското стопанство, строителството, търговията и транспорта.

По програми за заетост в бюрата по труда в област Търговище през юни са заявени 218 работни места – предимно по схемата „Подкрепа за заетост”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама