Търговище посреща отново Националните културни празници "Албена"

08:53, 31 авг 15 / Култура 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 16 септември в Търговище отново гостуват Националните културни празници „Албена”, информираха от пресцентъра на общинската администрация. От там припомниха, че основен организатор на събитието е Иван Гранитски с издателство „Захарий Стоянов”, а негови партньори са общините Търговище, Шумен, Велики Преслав, Балчик и др.

В програмата на празниците са включени среща с ученици и преподаватели от Второ СОУ „Проф. Никола Маринов”, гостуване в село Дралфа, както и изложба и литературно-музикален спектакъл в Художествената галерия.

По традиция редица изявени в своята област творци и учени ще представят най-новите си произведения, като тази година преобладават историческите теми и сюжети от различно естество.

Иван Гранитски ще презентира пред търговищката публика книгата си за поета Гео Милев, чието заглавие е „Гео Милев и трагиката на националната съдба”, подсказващо че избликът на поетичния му гений и житейска съдба са неотделима част от драмата на българското историческо развитие.

В Търговище ще бъде представена и първата книга в новата поредица „Български върхове” на издателство „Захарий Стоянов” - „Хан Тервел”, чийто автори са патриарсите на литературната и историческа мисъл акад. Антон Дончев и акад. Васил Гюзелев. Издателството пусна и първия том от съчиненията на акад. Васил Гюзелев - бележитата „Апология на Средновековието”. Нейно мото са думите на Илия Бешков: „Търпението – това е великото качество на Средновековието”.

На Втората световна война е посветена „другата книга” на акад. Георги Марков, озаглавена „От тлеещата жарава до света в пламъци” . Това е втората книга на известния наш историк от поредицата „Друга история на най-голямата война”, в която той търси „третата истина на Ничията земя” между двете фронтови линии, макар да дебне опасност да не бъде разбран за „друга”-та неподправена история в своето изследване.

Отново на историческа тематика е трудът на акад. Константин Косев „България и княз Бисмарк”, с подзаглавие „Създателят на модерна Германия”. Акад. Косев прави подробен портрет на княз Ото фон Бисмарк, първостроителят на модерна Германия. „Българският възрожденски дух” е друга книга на акад. Косев, която ще може да бъде видяна в Търговище.

В поредицата „Бежанци” на издателство „Захарий Стоянов” влиза още едно проучване на историческа тема. Книгата е: „Разоренията на македонските българи.1878-1903” и е първа част от трилогията сборници с документи на историка Стоян Райчевски. Другите две части обхващат периода до 1925 г.

Търговищката културна общественост ще се потопи още във философията на поета Боян Ангелов, ще може да разсъждава върху фигурата на Тончо Жечев за развитието на българската литературоведска мисъл. Автор на книгата за него „Българският ум. Непрочетеният Тончо Жечев” е Панко Анчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама