10 награди за Балетна формация „Търговище” и Младежки дом от „Трикси”

07:26, 01 сеп 15 / Култура 25 283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Балетна формация „Търговище”, с  ръководители Мариам Макарнаян и Севдалина Стойчева, се завърна за поредна година с награди от Международен детски фестивал на изкуствата „Трикси”, който се състоя в Албена. И този път съставът на Младежки дом бе оценен високо като цялостно представяне и удостоен с множество отличия.

При индивидуалните изпълнители Фернандо Леон Васев е Лауреат 1-ва степен в категория „Хореография - Характерни танци”, а Бусе Йълдъз стана Лауреат 1 степен в своята възрастова група също в категория „Хореография - Характерни танци”. 

Стелияна Николова завоюва отличието Лауреат 1-ва степен в категория „Хореография-Класически балет”. През тази година Стели завърши средно образование и е приета да учи медицина във Варна.

При колективните изпълнения Балетна формация „Търговище” се представи с три състава и има още 5 награди. Директорът на Младежки дом-Търговище Даниела Марчева получи диплом от Арт център „Стринджендо” за високи творчески постижения в работата с деца и дългогодишно сътрудничество с Международен фестивал на изкуствата „Трикси”.

Хореографът и ръководител на състава Севдалина Стойчева е отличена със специална  грамота за творчески постижения, от Министерство на културата, подписана от министър Вежди Рашидов. 

Балетна формация „Търговище” получи комплименти за представянето си в конкурса от представителите на Латвия и официална покана за участие в най-реномирания танцов форум в Латвия - 17-тия Международен танцов фестивал-конкурс „Арабеск” в Юрмала, който ще се състои през юни 2016г.

„Трикси” се провежда под патронажа на Министерство на културата. Организатори са арт център „Стринджендо” и община Балчик. През тази година участници в него бяха от изпълнители от Латвия, Грузия, Израел, Румъния и България.

Арт център "Стринджендо" организира и провежда Международния детски фестивал на изкуствата "Трикси" от 2007 година.

Целите на форума са популяризиране на изкуството и творчеството на млади таланти от различни държави, повишаване на професионалното майсторство, толерантно отношение към децата от различни религиозни групи и етноси чрез детското творчество, запознаване с историята, културата и традициите на страната-домакин.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама