4 района в Търговищко са заплашени от наводнения

11:43, 09 окт 15 25 482 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
4 района в област Търговище са със заплаха от наводнения. Това каза директорът на Басейнова дирекция „Черноморски район” Десислава Консулова днес в Шумен.

Тя участва в среща-консултация със заинтересованите страни и обществеността по обсъждане на карти на заплахата и карти на риска от наводнения за области Шумен и Търговище, организирана от Басейновата дирекция.

Срещата е в рамките на изпълнение на проект “Разработване на планове за управление на риска от наводнения“ по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“ (ОПОС) и е не само информационна, а и възможност за идентифициране на значими проблеми в определените райони, които ще се вземат под внимание при изготвянето на Плана за управление на риска от наводнения (ПУРН) за Черноморския район за басейново управление.

Десислава Консулова заяви, че четирите района със заплаха от реки с дължина около 55 км. При висока вероятност за настъпване на наводнение ще бъдат засегнати 339 души от областта, като почти всички са от община Търговище.

Опасност има за 100 дка жилищни райони, 119 дка транспортна инфраструктура и 860 дка зелени територии.

В Търговище рисково е коритото на река Камчия при Кралево, Руец, Тъгровище и Вардун.

 „За всички тези картирани райони ще бъдат определени по отделно цели, приоритети и ще бъдат определени конкретни мерки”, каза директорът на Басейнова дирекция и допълни, че всички коментари и бележки, които получат на тези срещи до 7 ноември трябва да бъдат взети под внимание, за да се изготви актуален план.

„В момента по този проект по ОПОС има две обществени поръчки – за изготвяне на цели и приоритети на басейново ниво, другата е за изготвяне на програма от мерки. В рамките на тези поръчки до края на месеца ще излязат финалните резултати с конкретна програма от мерки, която ще бъде комплектована в един общ проект – План за управление на риска от наводнения. В края на годината или в началото на следващата той ще бъде публикуван и обявен за обществени обсъждания”, каза Десислава Консулова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама