Наградиха Клуба на нестопанските организации в Търговище за активно гражданско участие

09:05, 10 окт 15 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Награда за гражданско участие получи Клуба на нестопанските организации в Търговище. Отличието беше връчено за активно участие в проекта "За Референдум" по време на специално бианале в столицата. Събитието беше организирано от мрежата Форум Гражданско Участие (ФГУ), за да оповести резултатите от първия в България Индекс на гражданското участие. Бианалето събра повече от 80 участника, сред които и представители на търговищкия  екип.

"Искаме да изкажем благодарността си към нашите членове и партньори за участието им във виртуалното гласуване за провеждането на Забранения Референдум. Екипът ни е силно мотивиран и ще продължаваме да работим за още по- силна инициативност и ангажираност на гражданите към обществените дела", обявиха от нестопанската организация.

Гражданското участие в България получи оценка 3.39 след тазгодишното национално проучване в три тематични области - нормативната среда, практиките на гражданска активност и ефектът от нея. Правната рамка беше изследвана и оценена от експерт юрист, а практиките на гражданско участие бяха изследвани чрез въпросник, попълнен от 425 представители на НПО.  Гражданската активност беше измерена и сред други 1200 граждани чрез  социологическо проучване, а накрая експертна група даде своята оценка по трите области на изследване. разтълкувана оценката означава, че имаме състояние на развиващо се гражданско участие, при което съществува законодателство, регламентиращо механизми на гражданско участие, а също и отделни форми на гражданско участие се практикуват, но ефектът от гражданското участие все още не е видим, а ползите от него не са ясно разбрани и не водят до промяна.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама