Нов случай на антракс в Търговищко

15:12, 18 ное 15 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Случай на антракс е установен в търговищкото село Острец.

От Областната дирекция по Безопасност по храните /ОДБХ/  информираха, че фермер от селото е заклал болната си крава на полето, поради внезапно влошаване на здравословното й състояние.

След това е уведомил официалния ветеринарен лекар към ОДБХ- Търговище, който е взел проби за наличие на антраксни спори. Първоначалните лабораторни резултати потвърждават заболяването. Трупът на животното вече е унищожен на екарисаж, а мястото, където е заклана кравата ще бъде дезинфекцирано. Няма данни месото да е консумирано.

Всички възприемчиви животни в селото -  над 100 едри и над 150 дребни преживни животни  ще бъдат ваксинирани срещу заболяването антракс. Село Острец ще бъде обявено за огнище на болестта. До този момент животните не са подлежали на ваксинация, защото в района не е констатирано огнище на антракс в последните 34 години. По информация на РЗИ – Търговище, към момента няма данни за заболели хора.

Областният управител Светлин Бонев свика извънредно заседание на Областната епизоотична комисия, което ще се проведе утре от 14 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама