Увеличава се броят на затлъстелите деца в Търговище

10:28, 24 ное 15 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Увеличава се броят на учениците със затлъстяване в Търговище, отчетоха от Регионалната здравна инспекция. През миналата година от близо 9 500 подрастващи, преминали профилактичен преглед при 1218  са регистрирани заболявания, от които 516 случая са на затлъстяване. Това са 5.47% от всички прегледани ученици, като за сравнение през 2013 година те са били 4.57%, а година по-рано 4.41%. Данните бяха оповестени по повод седмицата, определена за борба със затлъстяването.

От РЗИ припомниха, че  наднорменото тегло е не само козметичен и естетически, а и сериозен здравословен проблем. Доказана е връзката между затлъстяването и редица заболявания като атеросклероза, високо кръвно налягане, диабет, сърдечно-съдови заболявания и други. Като резултат се наблюдава съкращаване на живота на заболелите с около 7-10 години. При 90% от случаите затлъстяването е свързано с поведенческите фактори и по-специално с нездравословни хранителни навици и понижена двигателната активност, поради което е предотвратимо.

У нас с висок относителен дял на затлъстяване от близо 20 % са момичетата във възрастта 10 -14 г. Висок е процента с наднормено тегло във възрастта 19 – 60 години, особено при мъжете.

В изпълнение на  Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести  през 2014 г. се проведе Национално проучване на факторите на риска за здравето, припомниха здравните инспектори. Направен е анализ и оценка на хранителния прием и хранителния статус на населението над 1- годишна възраст, както и основните рискове за здравето, свързани с хранителния модел. Резултатите показаха, че достатъчна е среднодневната консумация на плодове и зеленчуци, но с изразена сезонност в честотата на прием и има ниска консумация на пълнозърнести видове хляб и хлебни изделия, мляко, риба за сметка на повече месо и месни продукти, захарни и сладкарски изделия, безалкохолни и енергийни напитки.

"Профилактиката на затлъстяването започва още в детския период, за да се изградят в съзнанието на детето здравословни навици. В комбинация с активни физически упражнения и достатъчен дневен прием на питейна вода, правилното и балансирано хранене е важен елемент в здравословното израстване на децата. Трите най-важни фактора, укрепващи здравето са: физическа активност и спорт, здравословно хранене и създаване на навици за здравословен начин на живот", категорични са специалистите.

В рамките на кампанията РЗИ организира обучения за здравословното хранене с деца от детските заведения и ученици от училищата от Търговище, провеждане на празници на здравето в детски градини, изработване на здравословни сандвичи от ученици, както и конкурси за рисунки по темата. На медицинските специалисти от здравните кабинети на детски заведения и училища са предоставени презентации за здравословното хранене.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама