Ще търсят заетост на хора с психични проблеми в Търговище

08:14, 31 яну 16 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Прозрачността акумулира доверие, съпричастност и подкрепа, разчупва бариери и печели нови съмишленици и партньори” – с тези думи д-р Елена Маринова откри срещата, на която Комплексът за психично-здравни грижи в Търговище направи публичен отчет за дейността си през изминалата година.

В залата присъстваха потребители и техни близки, представители на институции, партньори, доброволци, специалисти от други социални услуги, медии, както и целия екип на Комплекса. 

В своята презентация директорът на Комплекса Златка Иванова оцени 2015 като година на развитие, на задълбочен поглед върху качеството на подкрепящия процес. Вече са разработени основните елементи на Вътрешна система за управление на качеството, която отчита ефекта на услугата върху живота на потребителите. Сериозна инвестиция е направена в развитието на екипа и в индивидуализирането на подкрепата.

В Комплекса работят Съвет на потребителите и терапевтични групи за подкрепа на близките, учредена е наградата „потребител на месеца”, на клиентите се предоставя безплатна адвокатска защита при нарушени техни права. През миналата  година екипът направи първи стъпки в услугата „подкрепена заетост”, въведе софтуерна система за работа с документи, базирана в Интернет.

Директорът отчете като най-сериозни предизвикателства в работата на специалистите липсата на спектър от подкрепящи услуги на хора с психични разстройства, които да гарантират пълната им социализация, както и алтернативи за трудова реализация на пазара на труда.

Колкото и добър да е терапевтичния резултат от работата на специалистите в Комплекса, каза Златка Иванова, без работа човекът е обречен да бъде отхвърлен, мизерстващ и на практика неинтегриран. Това води до невъзможност да се повиши качеството му на живот, каквато основна цел си поставят социалните услуги в общността.

Затова през тази година. Комплексът ще разработи своя методика за подкрепена заетост на хората с психични разстройства и ще търси нейното приложение в практиката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама