Сдружението на общините иска „обща каса” за лечение на неосигурени

17:01, 18 мар 16 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Създаване на „обща каса“ за навременно заплащане лечението на социално слаби и неосигурени пациенти. Това е едно от предложенията на Постоянната комисия по здравеопазване (ПКЗ) на Националното сдружение на общините, която заседава в Търговище вчера и днес. Предложението  ще бъде внесено за разглеждане в Министерството на здравеопазването.

„Идеята е със субсидия от държавата да се създаде такъв фонд, който веднага да изплаща на болниците нужните пари за лечение на неосигурените, докато се готвят документите им от социалните служби. В повечето случаи това отнема месеци, докато заболяванията изискват спешно лечение. То се покрива от лечебните заведения, които с месеци чакат възстановяване от социалните на похарчените суми и това затруднява много малките болници”, уточни кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров, който е председател на  здравната комисия на общинското сдружение.

На заседанието в Търговище, в което участие взеха председателят на  парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова и заместникът й доц. Георги Кючуков, бяха обсъдени предложения по различни нормативни актове в сектора. Сред тях и по Наредбата за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантирани от бюджета на Националната здравноосигурителна  каса.

Бяха дебатирани и промените в Националната здравна карта,  след общественото обсъждане по нея по общини и области. Комисията ще излезе с предложение към здравното министерство за осигуряване на средства за поддържане на Националния раков регистър. Беше обсъдено да се осигури подкрепа от общините за запазване и развитие на „Комплексните онкологични центрове“ и Специализираните болници за лечение на онкологично болни.

„От Комисията настояваме за ясни критерии при определяне на това кои болници са отдалечени.  Тези лечебни заведения, по закон, трябва да отстоят на поне 40 км от големите здравни заведения. Реално обаче около 2/3 от общинските болници получават такава субсидия, без всички от тях да отговорят на критериите. Целта ни е субсидията от 6 млн. лв., която е определена за поддръжката им, да се изразходва по предназначение и да има адекватна подкрепа за тези болници”, каза д-р Димитров.

Зам.-председателят на парламентарната комисия доц. Кючуков пък съобщи, че се очаква министър Петър Москов да подпише допълнителни дейности за болницата в Попово, която иска да разкрие хирургично и ортопедично отделение. Така ще се разшири обхвата на дейността на общинската болница и ще се увеличат приходите й, което ще даде възможност и за финансово стабилизиране и привличане на специалисти.

Д-р Даниела Дариткова допълни, че общините трябва да подпомагат общинските болници на тяхна територия. От тази година те ще работят и по пътеки за продължително лечение, като обхващат хронично болни и възрастни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама