Седем нови случая на туберкулоза са регистрирани в Търговище

09:17, 24 мар 16 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
7 новооткрити случая на туберкулоза са регистрирани в област Търговище от началото на тази година. За 2015 година техния брой е 13. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция по повод Световния ден за борба с туберкулозата, който се отбелязва днес.

„Регионална здравна инспекция  предостави брошури и плакати „Обединени в борбата срещу туберкулозата“ на  общопрактикуващите лекари и здравните кабинети към учебните заведения”, информираха още от службата.

Специалисти припомниха, че туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване. Тя поразява най-често белия дроб, но може да засегне централната нервна система, лимфните възли, бъбреците, мозъка, сърцето, костите и  ставите, очите и други органи. Заболяването е  известно от древността, като се е считало, че то засяга най-често бедното население, поради лошите битови и хигиенни условия и непълноценно хранене.

След дългогодишно научно изследване на 24 март 1882 година Робърт Кох идентифицира причинителят на туберкулозата. За своя принос той получава Нобелова награда за физиология и медицина. И до днес всяка година на 24 март се отбелязва Световният ден за борба с туберкулозата.

Източници на зараза са болни от туберкулоза хора или животни, предимно едър рогат добитък. Разпространяването става предимно при непосредствен контакт, като инфекцията прониква  в организма най-често през дихателните пътища. При кашляне, кихане, говорене, болният отделя туберкулозни бактерии във въздуха. Така намиращите се на близо хора могат да се заразят по въздушно-капков път. Друг начин за инфектиране е чрез консумация на мляко и млечни продукти, недостатъчно топлинно обработени яйца и месни продукти от болни животни. Възможно е заразяване с туберкулоза и по контактен път през увредени кожа и лигавици, което е характерно предимно за животновъди, месари, млекари.

„Бацилът на Кох“ се отличава със значителна устойчивост дори във външна среда. При стайна температура остава жизнеспособен от 2 до 10 месеца в зависимост от хигиенното състояние и осветеността на помещението.  В млякото  - до 12 дни, а в млечните продукти, особено неузрелите до 8-10 месеца. Пастьоризацията не го унищожава. Това може да стане при варене на млякото най-малко пет минути. Периодът от заразяване до заболяване се нарича инкубационен и трае от 3 до 8 седмици.

Всеки човек се среща с туберкулозни бактерии, но не всеки заболява. Дали ще се развие инфекция зависи в голяма степен от естествените съпротивителни възможности на организма. Всички фактори, намаляващи имунната защита – прекарани заболявания и инфекции, непълноценно и бедно на белтъчини хранене, неблагоприятни и нехигиенични условия на труд и бит, преумора, продължително лечение с имуноподтискащи средства и други, са определящи за развитие на туберкулоза. Особено уязвими към туберкулозни бактерии са хората, живеещи с вируса на СПИН. При тях рискът от заразяване е  30 пъти по-голям, а комбинацията Спин + туберкулоза е смъртоносна.

Най-характерни признаци на заболяването в началния стадий са обща отпадналост, безапетитие, продължителна температура, нощни изпотявания.  На по-късен етап се появява кашлица, от начало суха, а след това влажна с отделяне на храчки, в някои случаи примесени с кръв. Появяват се силни болки в гръдния кош и задух.

В 15% от случаите туберкулозата протича безсимптомно. При деца и възрастни хора тя наподобява пневмония или друго инфекциозно заболяване, което може да доведе до неправилна и ненавременна диагноза.

Най-сигурната форма на профилактика на туберкулоза е имунизирането, категорични са експертите. Друг начин за превенция е поддържане на естествени съпротивителни възможности на организма чрез пълноценно хранене, богато на белтъчини и витамини, редовно практикуване на физически упражнения и туризъм, отказване от тютюнопушене и психоактивни вещества, поддържане на добра лична и обществена хигиена.

Днес, с подобряване на условията на живот и постиженията на медицинската наука, туберкулозата е лечима болест, особено ако се диагностицира в ранен етап, успокояват лекарите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама