Община Търговище алармира за опасен язовир

11:40, 24 мар 16 25 589 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Язовир Руец, който е близо до  преливане, е с повреден изпускателен кран, но сдружението за напояване, което го стопанисва, не предприема мерки за ремонт.

Това установи спешна проверка, извършена от секретаря на Община Търговище Христалина Халачева и главния експерт  по сигурността Кирил Керев.

За проблемната ситуация е алармиран oбластният управител Светлин Бонев.

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров изпрати сигнала до Басейнова дирекция във Варна и Областна дирекция „Земеделие” в Търговище, за предприемане на мерки от съответните институции, тъй като Общината няма правомощия да принуди сдружението да поддържа съоръженията на водния обект в изправност.

В същото време тя носи отговорност за безопасността на населението.

„Към момента, според експертите, няма непосредствена опасност от заливане на земи и имоти, но сме длъжни да направим всичко възможно, въпреки че по закон нямаме никакви права в тази ситуация. Следим непрекъснато язовира и имаме план за действие”, коментира Халачева.

При проверките е обхванат и малък водоем в района на село Дългач, където жител  е извършил незаконно зарибяване. Водните потоци към обекта са спрени незабавно и нивото му ще падне, което ще гарантира безопасността му.

Язовир Пресиян, който е потенциално опасен, се изпуска контролирано с малки количества, за да се поддържа на около 3.50 метра под кота преливане.

Язовир Лиляк се държи на ниски нива и има достатъчно свободен обем, за да поеме, при необходимост, вода от Пресиян  и да не се стига до рискови ситуации.

„На територията на община Търговище има 60 водни обекта. От тях общински са 22, включително с 9-те, които са дадени на концесия. Те се поддържат много добре. Най-проблемни са някои, стопанисвани от сдружения за  напояване, които не се контролират ефективно”, смята Керев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама