Провериха язовира в село Руец след сигнал, че е опасен

14:43, 31 мар 16 25 439 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Провериха състоянието на съоръженията на язовир Руец край Търговище, след като Общината алармира миналата седмица за неизправност на изпускателя на водоема. В проверката участваха представители на местната власт, Областна дирекция „Земеделие”, „Напоителни системи” и Областна администрация.

Тя е инициирана от ОД „Земеделие”, откъдето са уведомили Сдружението за напояване, което стопанисва язовира, да вземе мерки за привеждане в изправност на съоръженията. При неизпълнение на указанията, на Сдружението ще бъде съставен акт, където са предвидени финансови санкции.  

Комисията, извършила съвместната проверка днес, ще излезе със свое становище в началото на следващата седмица.

От „Басейнова дирекция” във Варна, чието съдействие също беше потърсено, информираха Община Търговище, че сигналът е препратен до „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях” в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Иска се осъществяването на контрол на техническото състояние на язовир Руец.

След изпращането на сигналите от Община Търговище до компетентните институции, Сдружението за напояване започна незабавни опити да отстрани проблемите с изпускателя на язовира. Усилията им до момента са неуспешни.

От сряда язовирът започна да прелива през преливника. Количествата са малки и към момента не създават рискове. Водата се влива в местната река и няма опасност от наводняване на земеделски земи или жилищни имоти, увери главният експерт по сигурността в Общинската администрация в Търговище Кирил Керев. До по-сериозна ситуация би се стигнало, ако паднат големи количества валежи, които ще вдигат допълнително нивото на язовира.

"Община Търговище няма никакви правомощия по отношение Сдружението за напояване, но носи отговорност за населението и имуществото му." припомниха от местната власт. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама