Безработицата в Търговище намалява

13:16, 01 апр 16 25 642 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
8468 са регистрираните безработни в област Търговище към края на месец февруари, отчетоха от Регионалната служба по заетостта в Русе. Безработицата намалява втори пореден месец, като официално публикуваните данни от Агенцията по заетостта за страната сочат, че тя е 17,2%, при средно 10 на сто за страната.

По общини регистрираната безработица е с най-високо е равнището в Антоново - над 39 %,  следват Опака с близо 37 %, Омуртаг с 28 %, Попово с близо 17 % и най-ниско е в община Търговище - 11%.

Профилът на регистрираните на борсите показва, че в над половината от случаите това са хора без специалност, както и на възраст над 50 години.

През февруари постъпилите на работа в областта са 378, от които близо половината са  без квалификация са 175, следват тези с работническа професия, а специалистите със средно специално и висше образование са 93. Заетост е осигурена на 76 продължително безработни, както и на 10 безработни с намалена трудоспособност от областта.

Трудовите посредници са осигурили заетост на първичния пазар на 250 безработни, което надхвърля броя на започналите работа през януари с 86. С посредничеството на бюрата по труда други 47 безработни от областта са наети по програми за заетост през февруари.

Общо обявените през февруари свободни работни места от работодатели на територията на област Търговище са 300, което е значително по-малко от местата през януари, като разликата от 212 е от по-големия брой заявки за работна сила по програми за заетост през първия месец на годината.

През месеца и търсенето на работна сила в реалната икономика нараства със 119 в сравнение с януари и се изразява в заявените общо 265 места в бюрата по труда. Увеличават се местата в сезоннозависимите дейности. Те са предимно от частния сектор - преработващата промишленост, търговията, селското стопанство, държавното управление, хотелиерството и ресторантьорството, образованието и административните и спомагателните дейности, транспорта и др.

По програми за заетост в бюрата по труда в област Търговище през февруари са заявени 35 работни места – по-голямата част от тях по схемата „Младежка заетост” .

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама