Предприеха спешни мерки за предотвратяване на болестта заразен нодуларен дерматит в Търговище

17:06, 18 апр 16 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областният управител Светлин Бонев  свика днес  заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с появили се огнища на болестта заразен нодуларен дерматит на територията на страната. Заболяването е вирусно и засяга едрите преживни животни. Най-често се предава чрез комари, мухи, кърлежи и други насекоми.

Във връзка с ограничаването на болестта на територията на област Търговище, епизоотичната комисия засилва контрола върху придвижването/транспортирането на животните по пътищата на регион Търговище, като придвижването на едри и дребни преживни животни трябва да се осъществява след термометриране и извършване на клинични прегледи на здравословното състояние на животните от официалните ветеринарни лекари.  Транспортираните  животни задължително трябва да бъдат идентифицирани с индивидуални ушни марки, придружени от ветеринарномедицинско свидетелство за придвижване. За предотвратяване на заболяването, Областна дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/  чрез общинските си структури ще трябва да организира незабавно извършването на ежеседмични клинични прегледи за заразен нодуларен дерматит  на едрите преживни животни, отглеждани на територията на областта и приемане на сигнали при съмнение за наличие на клиника при възприемчиви за заболяването животни. Областна дирекция по безопасност на храните, съвместно с кметовете на населени места на територията на областта ще организират извършване на инвентаризация на едрите преживни животни в населените места в обл. Търговище и актуализиране на данните в Интегрираната информационна система ВетИС на БАБХ.

В края на заседанието, областният управител призова институциите да бъдат ангажирани в максимална степен и да засилят взаимодействието помежду си за да не бъде допуснато разпространението на болестта на територията на област Търговище.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама