Земеделците трябва да декларират доходите си до 3 май

16:33, 20 апр 16 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Земеделските производители трябва да декларират доходите си за миналата година до 3 май, като подадат годишна декларация, а също да начислят и платят данъка за тях. Това припомниха от офиса на НАП в Търговище.

Дължимият данък е в размер на 10%, но законът позволява на регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители да намалят доходите си от  продажбата на произведени непреработени продукти от селско стопанство с 60%. Земеделските стопани, получили доходи от производство на преработени продукти и декоративна растителност, могат  да намалят данъчната си основа  с 40%.

Земеделците, извършващи дейност като еднолични търговци, декларират доходите си в същия срок, но не могат да намаляват данъчната си основа с нормативно признати разходи. За тях данъчната ставка остава 15% върху разликата от получените приходи през изминалата 2015 година и доказаните разходи.

Регистрираните земеделски стопани, които са получили субсидии през 2015 година, трябва да ги декларират пред НАП Търговище и да заплатят дължимия данък. Субсидиите следва да се отразят в годишната данъчна декларация, като се впишат в приложение № 2, 3 или 6 в зависимост от реда за облагане на доходите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама