Кметът на Търговище връчи дарение на „Мис Тишина 2016”

14:20, 21 апр 16 25 599 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Мис Тишина 2016” Велмира Стефанова гостува днес в Община Търговище по покана на кмета д-р Дарин Димитров и секретаря Христалина Халачева.

24-годишното момиче от село Алваново грабна короната на националния конкурс, организиран от Съюза на глухите в България, който се проведе през март в Бургас. Там тя спечели правото да представя България на надпреварата в Чехия, където ще избират „Мис Европа“ и „Мис Свят“.

Перлата от Търговище е родена глуха. Получава пенсия от 110 лв. Майка й Румяна Митева е безработна. Двете не биха могли да осигурят нужните средства за участие на Велмира в престижния форум през юли. По тази причина съселяните й потърсиха национален всекидневник, който разказа затрогващата история за живота на красивото и талантливо момиче. Ежедневникът публикува материал в началото на април и събра от дарители 900 лв.

Сумата днес връчи лично кметът д-р Димитров. Освен него подкрепа за Велмира оказаха управителите на фирма „Сима” Румен Димитров и на „Лора Х” Хамди Илиязов, депутатите д-р Венка Стоянова и д-р Тунчер Кърджалиев.

Д-р Димитров съобщи на Велмира, че с него се е свързал и управителят на фирма „Понс”, който се е ангажирал да закупи официален тоалет за момичето от бутик в столицата. Същото желание са заявили пред кмета на Алваново Христина Атанасова и от друг магазин в София.

„Много съм щастлива и ви благодаря за подкрепата”, каза, чрез майка си, Велмира. Тя разказа за предстоящия конкурс и подготовката си, която включва репетиции и тренировки. Разучава български народен танц, с който ще се представи в Чехия. Приятели обещали да й осигурят и носия. Тя танцува от години и модерен балет, въпреки че не чува музиката.  

Майка й Румяна също сподели огромната си радост от съпричастността, която са им оказали медиите, кметът, съселяните им и другите дарители.

„Ако не бяхте вие, всичко щеше да остане в тишината, какъвто е животът й. Горда съм с успехите й и съм признателна за доброто и надеждата, които ни дадохте”, сподели майката.

Секретарят на Общината Христалина Халачева заяви желание да подпомогнат Велмира и Румяна за устройване на работа. Момичето е завършило СОУ за деца и младежи с увреден слух, има специалност по мебелно производство. Работа за хора с увреждания обаче трудно се намира. 

Ръководството на Община Търговище отправя апел към съгражданите ни също да помогнат на Велмира, за да й дадем заедно вяра и надежда.     

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама