Драстично намалява печалбата на общинските дружества в Търговище

07:17, 26 апр 16 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По-малко от 80 хиляди лева печалба са реализирали общинските търговски дружества в Търговище през миналата година. Счетоводните отчети и баланси на фирмите със 100 % общинско участие ще бъдат приети на предстоящата сесия на местния парламент в четвъртък, когато ще бъде гласуван и брутния размер на годишните дивидени за отчисляване от печалбата.

От справката на местната администрация става ясно, че отличник сред общинските фирми е БКС, която е на печалба с 106 лева. Проектантите от Адапт и Общинските пазари и  са на плюс съответно с 39 и 27 хиляди лева. В същото време обаче има драстичен спад в цялата цифра, заради общинският вестник "Знаме", който има натрупани загуби от 91 хиляди лева. Припомняме, че неотдавна от общинската администрация обявиха, че в последните години в това общинско дружество  счетоводните резултати са били нулеви, но реално се оказа, че вестникът е натрупал големи загуби, които не са отчитани. Вътрешният одит в дружеството показа, че има близо 45 хиляди лева просрочени задължения към Националната агенция по приходите и 10 хиляди лева неразплатени към доставчици.

Трите общински дружества, които са на плюс ще трябва да заделят по 75 на сто от парите в полза на Общината. Това прави общо 128 хиляди лева.

На предстоящата сесия ще бъдат гласувани и две докладни свързани свързани с договорите на управителите на БКС – Галин Дачев и на „Адапт” - Тодорка Димитрова, които изтичат. Предложението е контрактите да да бъдат удължени с една година.

От общинската администрация категорично заявиха, че смятат да затегнат контрола върху общинските дружества. Договорено е всички общински фирми да представят тримесечни отчети, които да се внасят в комисиите на Общинския съвет. Регулярно ще се провеждат и срещи на общинското ръководство с управителите им, за да се обсъжда финансовото им състояние.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама