Откриват дневен център за деца с увреждания в Търговище

17:05, 27 апр 16 25 479 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дневен център за деца с увреждания до 18 г. и Звено „Майка и бебе” ще заработят от 1 май в Търговище, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Двете нови социални услуги, делегирани дейности от държавния бюджет, се разкриват със заповед на изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов. Те ще се предоставят в Комплекса за здравни и социални грижи за деца, в бившия Дом „Майка и дете”.

Дневният център за деца с увреждания е с капацитет 20 места. В него ще се предоставят почасови услуги, които могат да бъдат и целодневни, за да се осигури възможност на родителите да работят, докато за децата им се полагат компетентни грижи. В Центъра с тях ще работят социални работници, психолози, кинезитерапевт, специален педагог, трудотерапевт, логопед, медицинска сестра и др. Приемането на деца в Центъра ще става с направление от отдела за закрила на детето.

В Звено „Майка и бебе” ще има 4 места за бременни или родилки в риск, които няма къде да живеят, застрашени са от домашно насилие, има вероятност да изоставят бебето си. Те могат да останат в звеното до 6 месеца. В тези период за тях ще се грижи екип специалисти. Приемането там също става с документ от социалните служби.

В Комплекса функционира и Център за настаняване от семеен тип на деца и младежи с потребност от постоянни медицински грижи. В него се отглеждат 8 деца с тежки увреждания.

Очаква се в следващите месеци там да се разкрият и нови услуги. Сред тях са индивидуална педагогическа подкрепа за деца с увреждания, ранна интервенция на увреждания и др. Новите услуги в Комплекса за децата са безплатни, обявиха от общинската администрация.

От там анонсираха, че предстои  да отвори врати и  Общностният център на бул.”Ал. Стамболийски”. Там ще се предоставят здравни консултации за деца, психологическа подкрепа на родители и семейно консултиране  при рискови случаи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама