Бъдещи икономисти проявиха интерес към Деня на отворени врати в мебелна фабрика в Търговище

17:25, 27 апр 16 25 421 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 40 ученици и преподаватели от гимназията по икономическа информатика „Джон Атанасов“ в Търговище проявиха интерес към мебелното производство и посетиха Деня на отворени врати в една от големите местни фирми. Събитието се организира от Областния информационен център, в рамките на националната кампания „Успешни заедно“ на мрежата от 28 центъра в страната. Целта е да се представят успешни бизнес модели, които са развили производството си с безвъзмездната финансова помощ на програмите от Европейския съюз.

Семейната фирма вече 20 години се занимава с производството на тапицирана мебел и матраци, обясни Татяна Титкова, икономически директор. Основните инвестиции в предприятието са собствени и банкови средства. На еврофондовете са разчитали при внедряване на екостандарти и социални иновации, като работно облекло и оборудване на столова за хранене. Фирмата има успешно финализирани проекти в периода 2007-2013 г. – два по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и един по Оперативна програма „Конкурентоспособност“.

Гостите имаха възможност да разгледат производствените мощности, където се правят матраци и мека мебел, както и трапезарията. В двете производствени бази на компанията работят 405 човека, от които 60 са административен персонал. От ръководството споделиха, че срещат трудности с намирането на обучен персонал. Не скриха разочарованието си, че в Търговище не е успяла да просъществува паралелката по мебелно производство, която беше разкрита през 2004 г. в Професионална гимназия “Цар Симеон Велики” в града.

Десислава Данева, търговски директор на фирмата каза, че около 80% от продукцията се продава в България, а останалите 20% се изнасят. Дружеството има договори с всички мебелни вериги в страната, а износът е насочен към 10 страни - Франция, Италия, Израел, Румъния, Грузия, Малта, Гърция.

Най-новите тенденции в мебелния бранш фирмата ще покаже и на „Изложение Търговище 2016“, което ще се проведе от 9 до 15 май.

Управителят на Областния информационен център Милчо Тонев покани присъстващите на заключителното събитие на кампанията за бизнеса „Успешни заедно“ на 8 май в парк „Борово око“, с което ще се отбележи и петата годишнина от създаването на Мрежата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама