Намаляват регистрираните безработни в Търговище през март

07:27, 28 апр 16 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
8304 са регистрираните безработни в област Търговище към края на месец март, отчетоха от Регионалната служба по заетостта в Русе. Техният брой намалява трети пореден месец - със 164 в сравнение с края на февруари. Равнището на безработица за областта, на база официално публикуваните данни от Агенцията по заетостта за страната, е 16,9%, като  средно за страната е 9,9 на сто.   Близо 40% са безработните в община Антоново, 35% в Опака, 28% в Омуртаг, 16 % в Попово и  11% в Търговище. Около 60 на сто от хората на борсите са без специалност, с основно и по-ниско образование, на възраст над 50 години.

През март постъпилите на работа регистрирани безработни от област Търговище са 553, което е със 175 повече в сравнение с февруари. Започналите работа безработни без квалификация са 255, с работническа професия - 171, а специалистите със средно специално и висше образование - 127.

Близо половината от устроените на работа са жени, а младежите до 29 години са 107. Заетост е осигурена на 89 продължително безработни, както и на 6 безработни с намалена трудоспособност от областта. Трудовите посредници са осигурили заетост на първичния пазар на 433 безработни, което надхвърля броя на започналите работа през февруари със 183.

Общо обявените през март свободни работни места от работодатели на територията на област Търговище са 581, което е двойно повече от местата през февруари. Кадри са търсени от строителството, селското стопанство, преработващата промишленост, държавното управление, търговията, хотелиерството и ресторантьорството, образованието и административните и спомагателните дейности.

По програми за заетост в бюрата по труда в област Търговище през март са заявени 54 работни места – значителната част от тях по схемата „Обучение и заетост” на ОПРЧР, която е за наемане на безработни над 29 години.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама