Лесовъди от Североизточното държавно предприятие учат деца как да опазват горите

14:54, 13 май 16 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Под напътствията на лесовъди от горските стопанства, които са част от Североизточно държавно предприятие, деца учат как да се грижат за дърветата и да пазят даровете на природата. Инициативата се реализира съвместно с училища и детски градини, които развиват екологичните знания и умения на своите възпитаници.

Старт на кампанията „Приятели на гората” бе даден от Държавно ловно стопанство „Балчик”. Лесовъдите гостуваха в ЦДГ „Здравец” в Балчик и разказаха на децата много интересни факти за опазването на природните богатства.



Наред с познанията за горските ресурси, малките приятели на гората усвоиха и ценни практически умения, като участваха в поставянето на къщички за птици.

„В рамките на Седмицата на гората стопанствата в териториалния обхват на СИДП подпомогнаха засаждането на много дръвчета в дворове на училища и детски градини. Интересът и съпричастността, които показаха децата, ни мотивираха да продължим това чудесно партньорство”, коментира инж. Веселин Нинов, директор на Североизточно държавно предприятие, което стопанисва горските територии в областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен.



„Благодарение на сътрудничеството с детските и учебни завадения много деца усвоиха ценни знания как да пазят гората от замърсяване, как да подадат сигнал за горски пожар, от какви грижи се нуждаят най-разпространените дървесни видове по нашите географски ширини, с какво се отличават местната флора и фауна. Убедени сме, че опазването на горите е кауза, която се нуждае от подкрепата на цялото ни общество, затова е важно да приобщим към нея и подрастващото поколение”, изтъкна инж. Нинов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама