Увеличава се броят на децата със затлъстяване в Търговище

11:52, 19 май 16 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обучения за здравословно хранене на ученици и информационна кампания в училищата организира Регионалната здравна инспекция в Търговище по повод Европейския ден за борба със затлъстяването, който се отбелязва днес.

От службата отчетоха, че през миналата година общият брой на учениците в област Търговище, преминали профилактичен преглед, е 9 285. От тях 1 277 са с регистрирани заболявания, от които 572 са със затлъстяване и процентът им се увеличава трета поредна година.

Според проучвания на Европейския съюз през последните две десетилетия затлъстяването сред жителите на Европа се е увеличило три пъти. Наднорменото тегло е сериозен здравословен, а не само козметичен и естетически проблем, категорични са лекарите, като припомнят, че е има доказана връзката между затлъстяването и редица заболявания като атеросклероза, високо кръвно налягане, диабет, сърдечно-съдови заболявания и други. Като резултат се наблюдава съкращаване на живота с около 7-10 години.

При 90% от случаите затлъстяването е свързано с поведенческите фактори и по-специално с нездравословни хранителни навици и понижена двигателната активност, поради което е предотвратимо.

Нездравословният модел на хранене – честата консумация на високо-енергийни храни, като пържени храни, чипс, сладкиши, ниската физическа активност са важни фактори за увеличаване на свръхтеглото и затлъстяването при децата. През последните години освен това се наблюдава застояване на децата пред телевизора и компютъра с часове, отчитат специалистите.

Те припомнят, че профилактиката на затлъстяването започва още в детския период, за да се изградят в съзнанието на детето здравословни навици. В комбинация с активни физически упражнения и достатъчен дневен прием на питейна вода, правилното и балансирано хранене е важен елемент в здравословното израстване на децата.

Профилактиката срещу наднорменото тегло и затлъстяването е промяна в хранителните навици и мотивацията на хората да увеличат своята физическа активност. Препоръките са за бавна и постепенна загуба на тегло, която се понася добре от организма и може да се постигне при спазване на някои правила, като правилен режим на хранене, избягване на пикантните подправки и солта, достатъчно питейна вода и течности, ниска консумация на мазнини, алкохол и прости захари, маломерни порции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама