Не достигат лекари и стоматолози в Търговище

15:21, 09 юни 16 25 396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
2100 пациенти лекува един личен лекар в Търговище. На всеки зъболекар се падат по близо 3 000 човека. Данните изнесе директорът на Районната здравноосигурителна каса Емил Стоянов.

Регионът е на челните места в страната по липса на медици, най-вече на кардиолози, гастроентеролози, анестезиолози и детски хирурзи. Причината за това е отливът на кадри към по-големите градове, както и към други държави.

36 милиона лева са разплатени през миналата година за здраве. Най-много пари са отишли за болнична помощ – 47%, а лекарствата са глътнали 9 милиона лева.

От касата отчитат тенденция през последните няколко години разходите за медикаменти да се увеличават.

Отчетът на касата не сочи някакви драстични нарушения от страна на лекари. за миналата година РЗОК е направила 538 проверки. Сред тях най-честите са за неизпълнени лечебни дейности, неспазен болничен престой или пък лечение на здравно неосигурен пациент.

Наложените санкции са за 50 хил. лева, а са изпратени покани за връщане на неправомерно взети пари за около 45 хил. лева.

Стоянов обяви, че през тази година контролът върху изразходването на средствата за здравеопазване е затегнат.

Директорът на касата оцени, че няма опасност някоя от болниците в региона да затвори врати. Според Емил Стоянов няма и причини да се намаля вече договорения от лечебниците леглови фонд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама