Кметът на Търговище: Търсим контакти с китайски фирми

15:49, 24 юни 16 25 417 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Конкретни проекти за икономическо сътрудничество между Община Търговище и фирми от провинция Анхуей ще бъдат обсъждани на по-късен етап и към момента няма договорки. Това съобщи кметът на Търговище д-р Дарин Димитров, който участва с представители на Общината в Българо-китайски бизнес форум в София.

Както съобщихме, инициативата е на Българо-китайската търговско-промишлена камара (БКТПК) и Съвета за насърчаване на международната търговия на провинция Анхуей. 

На форума са представени  китайски фирми и проведени срещи с български предприятия за евентуално сътрудничество.

"От наша страна не са водени разговори за реализиране на конкретни инвестиции на територията на общината, тъй като двустранните срещи бяха на ниво фирми. Община Търговище беше единствената поканена, като администрация, тъй  като предстои побратимяването ни с с град Хъфей, който е център на провинция Анхуей. В тази връзка се подготвя споразумение. Очакваме то да бъде подписано през септември", съобщи д-р Димитров. 

Кметът на Търговище изрази надежда китайски фирми да се насочат към общината, която разполага с терени и възможности за реализиране на инвестиции в икономиката.

"С огромна радост бихме приветствали интерес от страна на водещия китайски производител на леки коли и камиони JAC Motors към Търговище. Информацията ни към момента е, че той проучва възможностите за производство в България и навлизане на европейския пазар. Търговище е отлично базирано за такова производство. На наша територия има завод за кабели за автомобили и ще се строи втори. Имаме завод за автомобилни стъкла и тази година се очаква да бъде пуснат  още един. Предпоставките за развитие на сектора са много добри, но към момента нямаме заявен интерес. Самите ние ще търсим контакти", каза кметът на Търговище.

Д-р Димитров припомни, че през май проведе среща с представители на „Сохо Холдинг Груп Ко” от Китай, които бяха на работна визита в Търговище и обмислят предложения за съвместна работа. Както е известно, България попада в зоната на инициативата „Един пояс, един път”, наречена още „Нов път на коприната”, в който Китай ще инвестира в различни проектил

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама