Община Търговище спестява 200 000 лв. с намаляване на депонираните отпадъци

11:16, 30 юни 16 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 200 000 лв. се очаква да спести Община Търговище тази година от отчисления за депониране на отпадъци, след  като реализира успешни мерки половината от тях да се предават за рециклиране.

Това става ясно от заповед на министъра на околните среда и водите Ивелина Василева. С нея се определят 4 общини в страната, които са постигнали заложената цел до 1 януари 2016 г., минимум 25% от общото тегло отпадъци, да се предават за подготовка за повторна употреба и рециклиране. Това са  хартия, метал, стъкло, пластмаса.

През 2014г. на територията на община Търговище са образувани 31 273,77 тона отпадъци. За рециклиране са предадени 15 086 тона, което е 48%.

На тази база през 2016 г. Общината ще плаща по-малки отчисления към Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите (РИОСВ). При дължими 36 лв. за тон депониран отпадък, Търговище ще внася 18 лв. Облекчението ще важи за една година, съобщи старши експерт в дирекция „Устройство на територията” Христина  Младенова.

 „Със Закона за управление на отпадъците са определени отчисления за депонирането, които всяка година се увеличават, за да стимулират общините да намаляват количествата, които постъпват в депото. До 1 януари 2018 г. трябва най-малко 40% от общото тегло отпадъци да се предават за рециклиране, а до 2020 г. поне половината”, уточни Младенова.

До намаляването на отчисленията се стигна след внесен доклад от Община Търговище за постигнатите цели за 2014 г. Данните в него са проверени от Изпълнителната агенция по околна среда, след което е издадена и заповедта на министър Василева.

За тази година се очаква община Търговище да депонира към 11 000 тона отпадъци. На тази база е предвижданата икономия от около 200 000 лв., което е половината от дължимата сума за 2016г. за отчисления към РИОСВ.

Спестените средства могат да се ползват само за изграждане на различни площадки и съоръжения за третиране на отпадъци, техника за обработка и събиране, съдове и др., но не и за изграждане на депа.

 „Увеличаването на отчисленията през годините натоварва Общините, които отделят тези средства от годишните план-сметки, въз основа на които се определя таксата за битовите отпадъци. Последните 7 години в Търговище таксата не е вдигана и приходите остават на едно ниво, докато разходите значително се увеличават. При това положение, средствата, предвидени за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване и дейностите по събирането и транспортирането на отпадъците, значително се свиват само до най-неотложните, за сметка на увеличените отчисления”, съобщи Младенова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама