Готова е площадката за компостиране в Търговище

14:41, 25 юли 16 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинското предприятие "Флора" ще експлоатира площадката за компостиране на биоразградими отпадъци в Търговище. Предложението на общинската администрация ще бъде гледано на предстоящата сесия този четвъртък.

Съоръжението на стойност 1,1 милиона лева вече е готово и към този момент се извършва подготовка за въвеждане в експлоатация, става ясно от докладната записка на заместник кмета Валентин Велчев.

"Общинското предприятие „Флора” е най-подходяща за извършване на дейностите като оператор на площадката за компостиране, тъй като предприятието осъществява всички дейности по поддържане на паркове, градини и територии за обществено ползване в община Търговище. Предприятието има пряко отношение с образуваните биоотпадъци в общината, както и възможност за пласиране на готовата продукция –компост", се казва в мотивите към предложението.

За да стане това възможно трябва местния парламент да гласува промени в Правилника за дейността на Общинско предприятие „Флора”, като в него бъдат включени текстове, че фирмата ще извършва поддръжка и експлоатация на площадка за компостиране на растителни и биоразградими отпадъци, ще произвежда компост и ще го продава. Продуктът който се получава при разграждането на органичните материали от микроорганизми е богат на хумус  и е  подходящ за употреба в земеделието, градинарството и ландшафтните дейности. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама