Влагат 10 млн. лв. за ремонти на училища и детски градини в Търговище

10:24, 27 юли 16 25 838 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 10 милиона лева ще бъдат вложени в ремонт на две детски градини, една ясла и едно училище в Търговище.

Дирекция „Икономическо развитие” на Общинската администрация предаде за оценка проектно предложение „Обновяване и модернизиране на общинската образователна инфраструктура” от инвестиционната програма на Община Търговище, която се реализира по Оперативна програма „Региони в растеж”, по Приоритетна ос „Устойчиво и интегрирано градско развитие”. Предложението е внесено в Междинното звено към Общината. В срок до 25 октомври то трябва да направи преглед за съответствие, допустимост, техническа и финансова оценка на документацията, съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

В проектното предложение са включени четири обекта от образователната инфраструктура в града. Това са Първо основно училище „Христо Ботев”, детски градини „Снежанка” и „Приказка”, както и детска ясла „Първи юни”. Сградите ще бъдат ремонтирани и модернизирани, ще се подобрят енергийните им характеристики. Предвидено е да бъдат обзаведени и оборудвани с нови мебели и техника.

Според графика на дейностите, в момента се изготвят тръжните документации за строителство, надзор, доставка на обзавеждане и оборудване за четирите обекта. През август и септември ще бъдат обявени процедурите за избор на изпълнители. Оптималният срок за провеждане на процедурите е 4 месеца.

След приключване на оценката на предложението ще бъде подписан договор между Общината и Министерството на регионалното развитие и благоустройството за предоставяне на безвъзмездната финансова помощ за образователната инфраструктура в размер на 9,6 млн. лв.

От Общината ще бъдат осигурени 120 000 лв., като съфинансиране, за ремонтни дейности по Кукления театър, който е част от сградата на ОУ ”Хр. Ботев”, но разходите за него не подлежат на финансиране по схемата.

Строителните дейности по обектите ще започнат през пролетта на следващата година  и трябва да приключат до август 2018г.

Инвестиционната програма на Община Търговище е в размер на 17,7 млн. лв., припомниха от пресцентъра на администрацията. Освен образователната инфраструктура тя включва улици и кръстовища, социална и културна инфраструктура, които ще се изпълняват поетапно до 2023 г. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама