Местният парламент реши: Връщат таксите за детски градини в Търговище

11:20, 28 юли 16 25 456 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Родителите отново ще плащат такси в детските градини в Търговище. Решението беше прието днес на сесия на общинския съвет. За него гласуваха 23, 6 бяха "против", а един се въздържа.

Това означава, че от 1 август  за 3 и 4 годишните деца в градските забавачки ще се заплащат такса от 2 лева за всеки присъствен ден. По предложение на Движението за права и свободи в селата тази сума е наполовина по-малка - 1 лев.   За подготвителните в градините родителите ще плащат от 1,55 лв. за присъствен ден за храна на децата.

Мотивите са, че средствата за детските градини са недостатъчни, защото децата в тях драстично намалявали. През 2015/2016 г са били 1884, а за следващата учебна година са 1765, което означава, че за 12 месеца в цялата община са изчезнали поне шест групи.

През миналата година издръжката за детските градини е била 545 000 лева, без в тази цифра да се включва изхранването, а през настоящата година парите паднали на 500 000 лева. Приблизително същата сума отива и за храна, за която от общинската администрация обявиха, че осигуряват по 2 лева на ден за всяка едно дете. Разчетите показват, че ако таксите се върнат до края на годината ще се събират 200 хиляди лева и половината от тях са планирани за храна. От кметството правят сметки, че така ще могат да се купуват по-скъпи и по-качествени продукти.

Срещу връщането на таксите се изказа бившият кмет на Търговище д-р Красимир Мирев в чийто последен мандат градините станаха безплатни. Според Мирев ако родителите започнат отново да плащат доведе до спад на посещаемостта. Против предложението се подписаха и над 3 000 граждани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама