Безработицата в Търговище падна под 15 %

18:07, 28 юли 16 25 492 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С близо половин процент намалява безработицата в Търговище през юни, отчитат от Регионалната служба по заетостта в Русе. В края на миналия месец в трите бюра по труда в областта регистрираните безработни са 7178. Техният брой намалява с 213 в сравнение с края на май и това е за пореден месец, отчитат експертите.   Равнището на безработицата за региона е 14,6%. По общини регистрираната отново най-голям е делът на хората без препитание в Антоново - 35%, следват Опака – 28%, Омуртаг – 25% , Попово - 13,6% и най-нисък е  в община Търговище - 9,1%.

Продължително безработните лица, с престой на борсата над 1 година към края на юни са 4 257, като над 67% от тях са без специалност, а тези с основно и по-ниско образование са 65%.

През юни постъпилите на работа регистрирани безработни от област Търговище са 391. От тях без квалификация са 178, с работническа професия - 120, а специалистите със средно специално и висше образование - 93. Близо 60 на сто от устроените на работа са жени, а младежите до 29 години са 75. 

Трудовите посредници са осигурили заетост на първичния пазар на 289 безработни, а с посредничеството на бюрата по труда други 11 безработни от областта са наети по програми и мерки за заетост през юни.

Общо обявените през юни свободни работни места от работодатели на територията на региона са 312, което съпоставено с месец май е с 19 места по-малко. Кадри са търсели предприятия от преработващата промишленост, търговията, селското стопанство, строителството и административните и спомагателните дейности, транспорта, хотелиерството и ресторантьорството.

По програми за заетост в бюрата по труда в област Търговище през юни са заявени 22 работни места – предимно по схемата за младежка заетост.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама