Спират торене заради неприятна миризма в Търговище

17:29, 17 авг 16 25 560 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Спиране на наторяването на 120 дка ниви с неизсъхнала птича тор до село Васил Левски, което е причината за неприятната миризма в град Търговище, разпоредиха от Община Търговище.

Източникът на проблема беше локализиран при поредна проверка в сряда на експертите от отдел "Строителство, архитектура и околна среда". На фирмата, извършваща наторяването, е дадено предписание за незабавно спиране подхранването на почвата.

То трябва да се извършва в есенния сезон с оборска тор, която минимум шест месеца е угнивала, каквито са изискванията. Фирмата трябва незабавно да започне обработка на нивите чрез дисковане, за да се заоре торта и се спре разнасянето на неприятната миризма.

В протокола е записано още, че при следващо наторяване, в близост до главни пътища и населени места, трябва да бъде уведомена Община Търговище за датата и мерките, които се предприемат.

Наторяването на нивите край Васил Левски (до пътя Търговище -Шумен) и 400 дка край село Острец е започнало в понеделник. От същата вечер насам в Община Търговище са получени десетки сигнали от граждани за неприятна миризма в града и околностите.

Проверка в различни точки на града във вторник е направена и от специалисти от Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) от Шумен, но източникът не е открит. Извършено е и замерване на чистота на въздуха. Резултатите се очакват по-късно. Версията, че „ВиК” извършва прочистване на канализацията, не е потвърдена.

След установяване на фирмата, чиято дейност е източник на неприятната миризма, от Община Търговище информираха РИОСВ за констатациите и предприетите мерки.

"При неизпълнение на дадените предписания собственикът на фирмата може да бъде санкциониран, но той вече е взел мерки и във вторник е спрял подхранването с тор на площите, а сега започва дисковане", каза старши експертът по околна среда в Общината Христина Младенова.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама