Държавното управление и администрацията търсят кадри в Търговище

09:24, 31 авг 16 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
7067 са регистрираните безработни в област Търговище към края на месец юли. Техният брой намалява за пореден месец - със 111 в сравнение с края на юни, отчитат от Регионалната служба по заетостта в Русе. Равнището на безработица за региона е 14,4%, което е с близо 2 % по-ниско в сравнение с преди една година.

Всеки трети е без препитание в общините Антоново и Опака, сочат данните.  В Омуртаг на борсата са 25 %, в Попово - 13 % и в Търговище 9 %. Над половината от хората са продължително безработните лица и повечето от тях са без специалност, с основно и по-ниско образование и на възраст над 50 години.

През юли постъпилите на работа регистрирани безработни от област Търговище са 336. Започналите работа безработни без квалификация са 135, с работническа професия - 113, а специалистите със средно специално и висше образование - 88. Над половината от устроените на работа са жени, а младежите до 29 години са 60. Заетост е осигурена на 63 продължително безработни, както и на 21 безработни с намалена трудоспособност от областта.

Общо обявените през юли свободни работни места от работодатели на територията на област Търговище са 412, което съпоставено с юни е със 100 места повече.

През периода кадри са се търсели в държавното управление, административните и спомагателните дейности, търговията, преработващата промишленост, образованието, строителството, транспорта и селското стопанство.

По програми за заетост в бюрата по труда в област Търговище през юли са заявени 22 работни места – по-голямата част от тях по схеми по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама