Капанци се сбират на събор в поповското село Садина

07:23, 06 сеп 16 / Култура 25 811 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Капанци от цяла Североизточна България ще се съберат днес в поповското село Садина.  Поводът е седмото издание на традиционния събор „Здрав корен - жив дух". Съборът се провежда под патронажа на Вицепрезидента на Република България г-жа Маргарита Попова и ще бъде открит лично от нея в 10,00 часа в салона на местното читалище.

Организатори са НЧ „Съединение 1889” с.Садина, кметство с.Садина, Областна администрация Търговище, Община Попово и  исторически музей  гр.Попово.

Над 300 ще бъдат участниците и гостите в тазгодишното издание на събора от 10 населени места от областите Търговище, Разград, Русе и Силистра. Заявки са подали  фолклорни ансамбли, певчески състави,  танцови състави, групи за народни обичаи, индивидуални изпълнители, дуети,  разказвачи от  читалища,  клубове на пенсионера и сдружение. На най-добре представилите се журито ще присъди награди във всяка категория, награди за най-млад и най-възрастен участник, награда на журито, най-добър музикален съпровод, атрактивно изпълнение, за цялостно представяне.   Съборът е с конкурсен характер. Неговата основна цел е да представи пъстротата и самобитния духовен заряд на капанското фолклорно изкуство, да съхранява и развива „живите корени” на фолклорното изкуство на капанците в съвременния живот и да се утвърждава като значимо събитие в национален мащаб и в културния календар на област Търговище.

В рамките на събора се провежда и кулинарен конкурс „ Вкусните гозби на баба”.         

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама