Търговище ще участва в Европейските дни на наследството

19:00, 12 сеп 16 / Култура 25 401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Регионален исторически музей - Търговище обявява свободен вход до своите експозиции в периода 15-17 септември, по повод инициативата Европейски дни на наследството. С безплатен вход ще работят Археологическата експозиция, Хаджи-Ангеловата къща, както и Славейковото училище с постоянната експозиция „Възрожденска класна стая” и временните изложби: „Съкровищата на Земята", „Тутракан 1916 г. и 45-та Тутраканска корпусна артилерийска бригада”, „Велик е нашият войник”, „Спомени от бригадирската младост" и „Град и панаир".

Движението Европейски дни на наследството се заражда във Франция, където през 80-те години на 20 в. възниква и се утвърждава инициативата “Дни на отворените врати”. През тези дни всички музеи и паметници на културата осигуряват безплатен достъп на публиката до ценностите на културното наследство. Постепенно към тази инициатива се присъединяват все повече европейски страни, всяка от които допринася за обогатяване на съдържанието и формите на Дните. Така, от 1991 г. Европейските дни на наследството се превръщат в съвместна дейност на Съвета на Европа и Европейския съюз и провеждат в почти всички европейски страни под мотото “Европа, общо наследство”.

От 1999 г. България се включи активно в движението “Европейски дни на наследството”, които се провеждат под егидата на Министерството на културата. Инициативата ще бъде отбелязана с множество прояви през месеците септември и октомври 2016 г. на територията на цялата страна – в над 70 общини от 27 области.

Темата, избрана за тази година, е „Културното наследство в информационното общество”. Изборът й е продиктуван от необходимостта от приспособяване на процесите по опазването и популяризирането на наследството към тази нова среда, в която създаването, разпространението, използването, интегрирането и управлението на информация се превръщат в инструмент за икономически, социални и културни политики и дейности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама