Водата от 4 крайпътни чешми в Търговище не е годна за пиене

10:12, 13 сеп 16 25 469 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Водата от 4 чешми в Търговище все още не е годна за пиене, съобщават от Регионалната здравна инспекция.

Извършеният лабораторен контрол на водата от местните водоизточници, намиращи се по главния път за Омуртаг: „Чешма под колодрума“, „Момина чешма“, „чешма Елвис“/ парка, отбивката след ресторант“Ловна среща“/ и чешма „Крумово кале“ показва, че водите продължават да бъдат с  отклонения по микробиологични показатели.

От РЗИ напомнят, че на водите от тези местни чешми не е възможно да се извършва обработка с цел дезинфекция. Качеството на водата зависи основно от метеорологичните условия и резултатите от лабораторните изследвания отразяват моментното й състояние.

РЗИ препоръчва водата от тези чешми да не се ползва за пиене. Консумирането й крие опасност от възникване на стомашно-чревни инфекции и създава риск за здравето.

За периода от 29 август до 10 септември са изследвани 35 проби води, от които 7 по искане на физически и юридически лица.

Епидемиологичната обстановка в региона към момента остава спокойна, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Търговище.

Острите заразни болести, регистрирани в периода от 29 август до 10 септември на територията на област Търговище включват 3 случая на ентероколит, 7 на варицела и 1 на хепатит. 24 са регистрираните случаи на остри респираторни заболявания.

Инспекторите от РЗИ са извършили 123 проверки на обекти с обществено предназначение. За установени несъответствия със здравните изисквания са издадени 5 предписания.

Извършени са общо 148 проверки - 99 обекта с обществено предназначение и 12 лечебни и здравни заведения  относно забраната за тютюнопушене на закрити обществени и работни места и детски площадки. 37 са проверките относно забраната за продажба на алкохолни напитки на лица под 18 години.

Не са констатирани нарушения през изтеклия период.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама