Следят за пропускателния режим и охраната на училищата

13:30, 14 сеп 16 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Още преди началото на новата учебна година са извършени охранителни проверки на сградите на училищата и детските градини в областта, информираха от Областната дирекция на МВР.

Особено внимание се обръща на състоянието и целостта на оградите около училищата и на преградните парапети на границите между училищните входове и пътното платно, на осъществяването на пропускателния режим в сградите и  наличието на физическа охрана, на сигнално-охранителна техника и системите за видеонаблюдение, на състоянието на осветлението в училищата и прилежащите им територии, ограничаване на достъпа на автомобили в училищните дворове, както и на обезопасяването на районите около училищата, където преминават коли. 

Проведени са работни срещи и с ръководствата на охранителните фирми, извършващи охрана и пропускателен режим в детските и учебни заведения. На тях отново е уточнен начинът за взаимодействие при евентуални сигнали за противоправни прояви и им е предоставена конкретна информация за най-рисковите участъци и кръстовища на съответната територия.

От днес до края на октомври ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие и ще се осъществява контрол в районите на училищата по време на отиване и връщане на децата от учебни занятия. При необходимост движението на моторни превозни средства в съответния участък ще се регулира ръчно с цел да се осигури безопасно пресичане на децата и на придружаващите ги възрастни в близост до училищата и по улиците с интензивно движение.

През цялата учебна година ще има полицейски контрол в районите с интензивен пътникопоток от ученици в градовете на областта. За гр. Търговище това са три кръстовища – на бул. „Митрополит Андрей“ до бившата баня, на бул. „Сюрен“ и бул. „Тр. Китанчев“, и кръстовището до бившата сладкарница „Захарно петле“.

 Съвместно с експерти от Регионално управление на образованието се изготвят графици за изнасяне на беседи за основните правила на пътната безопасност от служители на сектор„Пътна полиция“ пред децата от детските градини и учениците от училищата. Тези беседи ще се провеждат целогодишно, като в хода им ще бъдат обсъждани и конкретни ситуации и пътни злополуки с деца в областта, а на децата ще бъдат давани практически препоръки за безопасно поведение на пътя.

С ръководствата на детските и учебните заведения ще бъдат съгласувани и участия на служители от сектора в родителски срещи с цел ангажиране и активизиране на училищните настоятелства за подобряване на детската пътна безопасност. По подходящ начин родителите и педагозите ще бъдат запознати с рисковете за пътни инциденти и ще им бъдат препоръчани безопасни маршрути за децата на път от вкъщи за училище и обратно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама