СИДП получи Сертификат за отговорно управление на горите на 100% от територията си.

15:15, 17 сеп 16 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Североизточно държавно предприятие (СИДП) получи Сертификат за отговорно управление на горите на 100% от територията си. FSC сертификатът удостоверява, че СИДП осъществява своята дейност в съответствие с всички международно приети принципи и критерии.  Документът е издаден на основата на детайлни оценки и анализи на дейността на предприятието.

Сертификатът обхваща стопанисваните от СИДП гори на територията на 4 области – Варна, Добрич, Търговище и Шумен. Той е издаден от първата световна независима система за устойчиви гори - Forest Stewardship Council (Съвет за стопанисване на горите) и покрива всички 287 892 хектара държавни горски територии в обхвата на общо 13 горски и 5 ловни стопанства към предприятието.

Сертификатът важи и за общинските гори, които СИДП стопанисва, и е валиден за срок от 5 години. Документът е в гаранция на това, че Североизточно държавно предприятие стопанисва горите, като спазва националното законодателство и международните стандарти, не допуска отрицателни екологични въздействия върху природата, поддържа високите консервационни стойности в горите, гарантира безопасни условия на труд, както и ползи за местното население.

Сертификатът е еталон за ефективно използване на целия спектър от продукти и услуги от горите. Той доказва, че предлаганата дървесина е добита от устойчиво управлявани гори и може да се проследи до крайния потребител. С издаването му предприятието получава съществено бизнес предимство, тъй като много международни компании работят само със  сертифицирана дървесина.

По силата на FSC стандартите предприятието е длъжно да разработва управленски планове и периодично да извършва мониторинг и оценка на  резултатите от горскотостопанските дейности.Сертификацията по системата FSC се прилага в 80 държави на 5 континента.

Тя е доброволна, но е важна гаранция, че горите се  стопанисват, така че да посрещат настоящите социални, икономически и  екологични нужди на хората, без да се компрометират тези на бъдещите  поколения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама