Над 7 000 са на борсата в област Търговище

15:12, 27 сеп 16 25 557 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
7034 са регистрираните безработни в област Търговище към края на август, отчетоха от Регионалната служба по заетостта. Техният брой намалява за пореден месец - с 33 в сравнение с края на юли. Равнището на безработица за региона е 14,3%, което е с близо два пункта по-ниско от преди една година, но все пак остава доста над средното за страната. 

По общини най-много са хората без препитание в Антоново  - над  35 %,  в Опака – около 30 на сто, в Омуртаг - 25%, в Попово - 13% и в Търговище - 9 %.

Продължително безработните лица, които са с престой на борсата над една година са 4060, като над 68% от тях са без специалност, а тези с основно и по-ниско образование са 66%.

През август постъпилите на работа регистрирани безработни от област Търговище са 429, което е с 93 повече в сравнение с предходния юли, докато спрямо същия месец на м.г. броят на започналите работа е със 168 по-голям. Започналите работа безработни без квалификация са 180, с работническа професия - 138, а специалистите със средно специално и висше образование - 111. Над половината от устроените на работа са жени, а младежите до 29 години са 80. Заетост е осигурена на 155 продължително безработни, както и на 36 безработни с намалена трудоспособност от областта.

С посредничеството на бюрата по труда други 125 безработни от областта са наети по програми и мерки за заетост през август.

Общо обявените през август свободни работни места от работодатели на територията на област Търговище са 358. Кадри са търсели преработващата промишленост, селското стопанство, търговията, образованието, административните и спомагателните дейности, транспорта, хотелиерството и ресторантьорството.

По програми за заетост в бюрата по труда в област Търговище през август са заявени 43 работни места – по-голямата част от тях по схеми по ОПРЧР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама