Утре се открива груповият лов на дива свиня

17:11, 30 сеп 16 25 625 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Груповият лов на дива свиня се открива на 1 октомври и ще продължи до втората неделя на януари следващата година. Популацията на дивата свиня на територията на Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в четирите области: Варна, Добрич, Търговище и Шумен, е изключително стабилна. Положените грижи от страна на ловните и горските стопанства в обхвата на СИДП са предпоставка за богатите запаси от този вид дивеч и добрите резултати при провеждането на ловните излети.

Интересът за групов лов на дива свиня по линия на организирания ловен туризъм в ловните стопанства към СИДП - „Балчик”, „Тервел”, „Паламара”, „Шерба” и „Черни Лом” е голям, поради което и всички предвидени дати вече са заети. Интересът е както от български ловци, така и от групи от Германия, Австрия, Швеция, Русия, Испания и други европейски държави, които ценят организацията на ловните излети и добре оборудваните ловни бази. Всяка година немалък брой добити трофеи от глигани се оценяват със златни медали. Ловуването се провежда само в почивните дни и официалните празници, като началото му е един час преди изгрева и завършва един час след залеза на слънцето.

За безопасното провеждане на лова ще се следи стриктно, уточняват от СИДП. От предприятието напомнят, че всички ловци, участващи в групов лов на дива свиня трябва да са екипирани с шапка, жилетка или облекло с ярък сигнален цвят. Забранена е употребата на алкохол преди и по време на лов. При провеждане на групов лов на дива свиня с гладкостенно оръжие, се забранява използването на сачми с диаметър над 6 мм, разрешава се употребата само на боеприпаси тип „куршум“. Тази мярка се налага с цел ограничаване на инцидентите и смъртните случаи при провеждането на ловните излети.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама