Проверяват селските детски градини и училища в Търговище

11:01, 07 окт 16 25 427 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Търговище започна проверки на учебните заведения в малките населени места. Общо 16 детски градини с техните филиали, както и всички училища в селата, ще бъдат инспектирани от зам. – кмета Рая Матева и директора на дирекция „Хуманитарни дейности” Косьо Костов, информираха от пресцентъра на администрацията. Основната цел на посещенията е да се направи оглед на материалната база, извършените ремонти през лятото и осигуреността с учебни материали в началото на годината.

При посещенията представителите на ръководството на Общината се срещат с директорите и педагогическия персонал по места, за да се запознаят с конкретните нужди и състояние на учебните заведения. „Учебната година стартира добре. Групите в детските градини са над нормативния минимум. За съжаление броят на децата продължава да намалява с всяка следваща година.”, сподели Рая Матева. Косьо Костов заяви, че подготовката за предстоящия зимен сезон е завършила и всички градини по селата са осигурени с дърва за огрев.

Като цяло материалната база в детските заведения е остаряла и ще се търсят възможности за подновяването й. През 2017 г. ще бъдат заложени средства за изграждане на нови площадки в  градините по селата.    Тенденцията за намаляване на децата в основните училища продължава. Според новия Закон за предучилищното и училищното образование, основно образование ще се получава в 7 клас. През настоящата учебна година училищата в селата ще бъдат поставени пред сериозни финансови изпитания, след като два випуска 7 и 8 клас ще ги напуснат и продължат образованието си в града.

Това ще окаже влияние върху обучителния процес, след като са принудени да извършват обучение в слети паралелки, съобщиха още проверяващите от Община Търговище. По график проверките ще продължат до 18 октомври.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама