Кампания за профилактика на остеопороза започва в Търговище

09:58, 13 окт 16 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Информационна кампания във връзка с месеца за осведоменост и профилактика на остеопорозата организира Регионалната здравна инспекция в Търговище. Инициативата е под надслов ”Обичай своите кости, погрижи се за своето бъдеще”. На 17 октомври от 15:30 часа д-р Славчева, специалист ревматолог към Многопрофилната болница за активно лечение, ще изнесе презентация на тема: „Остеопороза – същност, фактори, профилактика”. Гражданите, проявяващи интерес към темата, са поканени в залата на Регионална здравна инспекция, намираща се на ул. „Цар Освободител” № 33.   "Ежегодно на 20-ти октомври се отбелязва Световния ден за борба с остеопорозата. Инициативата има за цел да повиши осведомеността на хората относно превенция, диагностика и лечение на заболяването. Световната здравна организация го определя като трети по значимост здравен проблем след сърдечно-съдовите и раковите заболявания, свързан с начина на живот и прогресивното остаряване на населението на планетата." информираха от РЗИ.

Специалистите припомниха, че остеопорозата е заболяване, което засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст. Тя е болест, при която плътността и качеството на костта се влошават, което води до намаляване на здравината на скелета и повишаване на риска от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката.  Загубата на кост няма симптоми и често първия знак за наличието на остеопороза е фрактурата.

Информираността е първа точка в профилактиката на всяко заболяване. Познаването на рисковите фактори и навременните промени в начина на живот в дългосрочен план допринасят за ограничаване на фрактурите, резултат от остеопороза, категорични са здравните специалисти

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама