Безплатни семинари по програмиране организира библиотеката в Търговище

07:07, 17 окт 16 / Култура 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С поредица от безплатни семинари за работа с робота Финч, Регионалана библиотека “Петър Стъпов“ в Търговище се присъединява към инициативите по време на Европейската седмица на програмирането. 

Семинарите се организират от Посолството на САЩ в България и Фондация „Глобални библиотеки – България“ в сътрудничество с регионалните библиотеки във Варна, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Сливен, София, Стара Загора, Търговище и Разград и с градската библиотека в Димитровград.

В дните 17 и 21 октомври специалистите от библиотеката ще помогнат на децата да направят своите първи стъпки в програмирането по един интересен и забавен начин. Това ще стане с помощта на нов вид робот за обучение по компютърни науки, провокиращ въображението на децата. Дизайнът и функционалността му са резултат от четиригодишно проучване на института Carnegie Mellon. Предназначен е да подпомага овладяването на редица езици за програмиране.

Предоставените пет Финч робота (finch roborts) ще бъдат демонстрирани от обучен специалист пред децата. Условието е групата, с която ще се работи да не надхвърля 10 деца, на възраст от 8 до 11 години. Записване за участие на тел. 0601 63791 или на място в Детски отдел.

Европейската седмица на кодирането цели да повиши обществения интерес към програмирането. Тя насърчава европейци от всички възрасти и с всякакви възможности да развиват дигиталните си умения и да осъществяват своите идеи чрез програмиране.

65000 обществени библиотеки в Европейския съюз – между тях и над 1000 български библиотеки – предоставят най-близката до всеки възможност за развитие на уменията извън формалното образование. Те вече имат забележителни постижения в предлагането на гражданите на достъп до новите технологии и Интернет, както и на различни средства за подобряване на техните дигитални умения – от днешните основни дигитални умения, като напр. навигиране в уеб-пространството, до утрешните основни умения за кодиране и роботика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама