15 даровити деца получават стипендии от Община Търговище

18:11, 17 окт 16 / Култура 25 385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
15 деца с изявени дарби ще получат стипендии за два месеца в размер на 1/5 от минималната работна заплата. Това реши Комисията по Наредбата за условията и  реда за стимулиране на деца и младежи с изявени дарби от община Търговище, чийто председател е г-жа Хатидже Алиева.

Според Наредбата право на финансово подпомагане има дете или младеж с доказани изяви на местно, регионално, национално, европейско и/или световно ниво в областта, която кандидатства.

В  рамките на есенната сесия от  дейността си Комисията разгледа общо 18 постъпили заявления. Трима от кандидатите не бяха одобрени, тъй като не отговарят на критериите  по  Наредбата. Присъдена е стипендия за трима ученици от І ОУ "Христо Ботев". Подкрепа ще получат по петима от І СУ “Свети Седмочисленици" и от ІІ СУ "Проф. Никола Маринов". Стипендии се отпускат и на двама възпитаници на ПТГ „Цар Симеон Велики”.

Учениците, които ще получат финансова подкрепа, са от 2 клас до 11 клас, с постижения в сферата на спорта, изкуството и културата, образованието и науката.

Заявления за стипендии по Наредбата за условията и реда за стимулиране на деца и младежи с изявени дарби се подават в Община Търговище, в Центъра за административно обслужване. Исканията могат да постъпят от детето или ученика; родителя или настойника, от полагаща грижи за детето институция, от директори на учебни заведения, читалища, спортни клубове, неправителствени организации и др.

Кандидатстването и одобрението на стипендиите се осъществява в сесии. За месечните стипендии те са пролетна, с прием на документи от 1 април до 1 май и есенна – от 1 септември до 1 октомври всяка година. Според Наредбата комисията трябва да разгледа подадените заявления  и да излезе  с решение в срок до 15 май за пролетната сесия и 15 октомври съответно за есенната сесия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама