На фирми от Търговище възстановиха ДДС без проверка от НАП

16:50, 18 окт 16 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Офисът на НАП в Търговище възстанови на 18 фирми от региона ДДС по новата опростена процедура.   Тя е в сила от 1 септември с последните промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които дадоха възможност облекченият ред за възстановяване на подоходен и местен данък да може да се прилага и за ДДС към задължени лица, отговарящи на определени условия. За да се възползват повече фирми от тази възможност трябва да са спазени някои основни изисквания.

Най-важното задължително условие за облекчения ред е в месечната справка-декларация да е посочена валидна и активна банкова сметка в лева, по която сумата да бъде възстановена. От 1 септември в електронната услуга за подаване на ДДС документи по интернет е дадена възможност в справките-декларации с декларирана сума за възстановяване фирмата да може да посочи и банкова сметка за превод на средствата.  В офиса на НАП в Търговище 98 % от фирмите подават документите си по ДДС по интернет.

Опростената процедура по възстановяване на ДДС  се прилага  само за фирми, които са определени от приходната администрация като нискорискови и при които не се налага извършване на прихващане с други изискуеми задължения. Това е второто важно условие и означава, че дружествата не трябва да имат  неплатени задължения към бюджета, за да очакват без проверка своите пари по банковата си сметка.

Агенцията оценява риска от неспазване на данъчното законодателство по утвърдени критерии, които се прилагат автоматично за всички задължени лица. Част от тях се отнасят до наличие на данни за участие в схеми за измами с ДДС. От НАП уточняват още, че конкретните критерии и тяхната тежест в оценката на исканията за възстановяване на ДДС без проверка, са служебна тайна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама