Пилотно въвеждат кариерно ориентиране в търговищка гимназия

07:41, 20 окт 16 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Консултанти от Центъра по кариерно ориентиране в Търговище и педагогически специалисти от СУ „Проф. Никола Маринов“  участваха в тридневно обучение по проект „Система за кариерно ориентиране в училищното образование“, финансиран по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Участниците в обучението бяха запознати с богатия инструментариум, създаден по проекта до момента, както и с новите дейности, които ще се апробират на ниво училище за периода 2016 – 2017 година. Обучителят  Д-р Стефанка Томчева презентира Програмата за кариерното ориентиране на учениците на ниво училище и основните организационни аспекти, методи за работа, теми за кариерно ориентиране, които се реализират в начален, прогимназиален и гимназиален етап в пилотните училища в цялата страна.

За пилотно училище на територията на област Търговище е избрано СУ„Проф.Никола Маринов”, в което вече е сформиран екип. В екипа от специалисти са включени директорът на училището Галя Панайотова, педагогическият съветник Стойне Калайджийски и класният ръководител  Соня Симеонова. Заедно с консултантите от Центъра по кариерно ориентиране те ще подпомагат учениците в тяхното личностно и кариерно развитие и професионално ориентиране. 

Програмата за кариерно ориентиране на ниво училище предвижда  създаване и функциониране на клуб „Кариера” на територията на училището, където участниците под формата на игри, професиографски екскурзии и тренинги ще се запознаят отблизо с различните професии.

Центърът за кариерно ориентиране в Търговище продължава да предоставя услуги по кариерно ориентиране на всички ученици, групови и индивидуални консултации, информация за видовете средни училища и висши учебни заведения. В новата фаза на проекта са включени инструменти за ранно кариерно ориентиране на ученици, застрашени от отпадане и ученици със специални образователни потребности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама