Два фолклорни фестивала предстоят в Търговище

15:05, 20 окт 16 / Култура 25 489 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първият национален детско-юношески фолклорен фестивал  „Мисионис пее и танцува“ и Петият фестивал на клубовете по танци „Джумалийско надиграване 2016“ ще се проведат с подкрепата на Община Търговище, информираха от пресцентъра на местната власт.  Инициатор на фестивалите е Клуб „Джумалийци“ в Търговище, с ръководители Светла и Стамен Стаменови. По тяхна покана в града се очакват над 1 000 любители на народната песен и танц, на различна възраст, от цялата страна.

Утре е откриването на „Мисионис пее и танцува“. Началото е от 10 часа в Младежкия дом, след което ще бъде конкурсната част на фестивала. Заявки за участие са подали над 400 деца и юноши от различни краища на България. Те ще бъдат разделени във възрастови категории, като най-малките са до 7-годишни. Ще бъдат представяни вокални изпълнения и танцови хореографии. Оценяването ще е от две комисии, в чийто състав влизат доказани професионалисти. Председател на журито за вокалните изпълнители е проф. д-р Константин Бураджиев, а танцовите изпълнения ще бъдат преценявани от комисия, с ръководител проф. Даниела Дженева.

Конкурсът ще завърши с дефиле на участниците. По програма  ще започне в 17 часа от болницата и ще приключи на централния площад „Свобода“, където към 17.30 часа ще бъде гала-концертът и награждаването. Ще бъдат раздадени над 40 награди за поощряване на малките любители на фолклора. Кметът д-р Дарин Димитров също ще връчи отличие от името на Общината.

В събота от 10 часа в спортна зала „Дечко Стефанов“ по традиция, но с много изненади, стартира Петият фолклорен фестивал за любителските клубове по танци „Джумалийско надиграване 2016“. Участниците в него ще бъдат 600 от 20 танцови състава.  200 са гостите от софийския клуб „Еремия“.

Съставите ще се състезават в три кръга, представяйки по две авторски хора, хореографски разработки и участвайки в самото надиграване в края на конкурсната част. Ще бъдат журирани от проф.  Дженева, Любчо Василев и Димитър Манов. В 15 часа се предвижда да бъде награждаването, като кметът Дарин Димитров отново ще връчи отличие. Специален поздрав към участниците са подготвили от детския танцов театър „Родина“ – Варна, детския ансамбъл „Шарено герданче“ и Яница Стаменова.

За участниците във фестивалите са организирани посещения на музейни експозиции в Търговище и разходка до Мисионис.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама