Кметът на Търговище засади лирово дърво в центъра на града

21:22, 20 окт 16 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Северноамериканско лирово дърво  бе засадено днес от кмета на община Търговище д-р Дарин Димитров, секретаря Христалина Халачева и Божинел Христов - председател на Управителния съвет на Асоциацията на професионалните озеленители.

Основен инициатор на проявата е директорът на Общинското предприятие „Флора” Асен Чакъров, който също присъства на засаждането на дървото пред Драматичния театър.

Божинел Христов подчерта, че неслучайно е тук, тъй като Община Търговище е сред водещите по озеленяване и зацветяване в страната.

Пред събралите се журналисти кметът д-р Дарин Димитров обяви, че се планува поетапна подмяна на старата дървесна растителност с нова. Асен Чакъров  допълни, че засаждането на това дърво е символично начало на подмяна на  дърветата, която ОП „Флора“ започва в участък от 166 м от ул. „Кубрат” до ул. „Паисий”. Ще бъдат засадени над 20 нови дървета и поставен нов тротоар.

Предприятието започва и планови резитби на дървесната растителност, тъй като голяма част от дърветата са над 60 – годишни. Целта е предотвратяване на щети по сгради и имущество, осигуряване безопасност на гражданите.

 Инициативата днес бе посветена на 5-та годишнина от създаването на Асоциацията на производителите на декоративни растения в България и 25 години Европейска асоциация за разсадникови стоки. Такива дървета, подходящи за градска среда, са засадени още в  Бургас, Велико Търново, Павликени и София.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама