Сезираха прокуратурата за сделката за бившата баня в Търговище

16:57, 21 окт 16 25 617 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сезираха Окръжната прокуратура в Търговище за съмнения около сделката с продажбата на бившата баня в Търговище и последвалото строителство на мястото. Сигналът е изпратен от председателят на Съюза на патриотичните сили "Защита" в града Красимир Русев. Той идва след като в края на месец август на сесия на Общинския съвет беше гласувано да се продаде земята, върху която в момента има изграден търговски център. Повод за недоволството на защитника стана цената на сделката от 60 хиляди лева. 

Русев припомни, че на два пъти през 2014 година собственика на сградата е искал да купи терена, но и двата пъти внесените в местния парламент докладни записки са отхвърляни въпреки, че предлаганата продажна цена е било 80 хиляди лева. Той недоумява какво е наложило поевтиняване на земята и заподозря, че сделката е доста съмнителна и ощетява общинската хазна. 

Последващата информация, която изнесе защитникът се базира на данни предоставени от заместник кмета Валентин Вълчев, който мотивира намаляването на цената на имота с 20 хиляди лева с това, че до момента собственика, купил старата баня, е платил много повече от първоначалната цена, защото се оказало, че на мястото има сериозно презастрояване. Първоначално той дал 385 хиляди лева само за правото на строеж. По-късно проверка установила, че има почти двойно презастрояване и фирмата трябвало да плаща допълнително за него още 177 хиляди лева. Русев заподозря, че има опит да се прикрие това нарушение и то е било в изгода на някого от властта.

Защитникът поиска от Областния управител да върне решението за продажба на земята под сградата на по-ниската цена, но от там отговориха, че правомощията им се простират върху следене на законосъобразността на решенията на местния парламент, но не и върху тяхната целесъобразност. Затова той отправи сигнал до Прокуратурата с искане да се разпореди пълна проверка на сделката и случилото се строителство върху терена, за да установи, "кои са отговорните лица, допуснали, толерирали или пък направо прикривали това фрапантно голямо презастрояване за 177 хил. лева, струващо на практика повече от 50 % от закупеното на търга от инвеститора право на строеж" . 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама