Ускоряват издаването на лични карти заради изборите

17:53, 22 окт 16 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Звената “Български документи за самоличност” в Търговище ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на президентските избори, националния референдум и частичните избори за кметове, обявиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

В седмицата преди 6 ноември е създадена необходимата организация хората, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи, защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок на валидност, да имат възможност да гласуват.  На граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й, а при невъзможност документа да бъде готов до края на работния ден на 4 ноември, по искане на гражданите, ще им бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.   За да бъде издадено удостоверение, е необходимо гражданите лично да подадат искане в ОД МВР или в районните управления при дирекцията за дните от 1 до 5 ноември от 8,30 ч. до 17 ч. и на 6 ноември от 8,30 ч. до 19 ч. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване правото на глас в изборите за президент и вицепрезидент на Република България, за произвеждания национален референдум и частичните избори за кметове, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

За гласуване за президентските избори и за референдума се издава едно общо удостоверение, а за частичните избори за кметове се издава отделно удостоверение. В случай на провеждане на втори тур ще се издават нови удостоверения от 8 ноември.  

Документът се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валиден за изборния ден 6 ноември, уточниха от полицията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама