Учител от Търговище се завърна от обучение в ЦЕРН

07:26, 23 окт 16 25 427 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Учител от I ОУ „Христо Ботев“ в Търговище участва в обучение в Европейския център за ядрени изследвания в Женева.  Катерина Милева, ръководител на направление „Информационни и комуникационни технологии“ беше в ЦЕРН заедно с още 38 българки преподаватели от цялата страна. 

Обучителната програма е организирана от Министерство на образованието и образователния офис на ЦЕРН. Координатор и ръководител на групата бе директорът на Националната обсерватория „Николай Коперник“ във Варна Свежина Димитрова. Участниците в обучението бяха подбрани след конкурс. Квалификационният курс се проведе на български език и бе воден от наши и чужди учени, работещи в ЦЕРН.

Европейският център за изследвания в областта на физиката на елементарните частици е разположен на границата между Швейцария и Франция, близо до Женева. В рамките на програмата преподавателите посетиха тестовата установка на LHC-магнитите, детектора ATLAS, контролния център на Големия адронен колайдер, компютърния център, CMS-детектора, който се намира на 100 метра под земята и е един от четирите експеримента за регистриране на елементарни частици. Проведоха се лабораторни упражнения в учебната лаборатория на ЦЕРН и визити във фабриката за антиматерия.

Българските информатици бяха най-силно впечатлени от CERN Data Centre. Компютърният център е сърцето на цялата научна, административна и компютърна инфраструктура. Всички услуги, включително електронна поща, управление на научни данни, използване на оборудване за видеоконферентна връзка, са базирани в центъра за данни. Тук са разположени и изложбени зали, показващи историята на компютърната техника с експонати и информационни табла. Участниците в българската група видяха къде и как се съхранява огромният обем от информация, събирана при провеждане на експериментите.

"Благодарение на ефективния квалификационен курс, Катерина Милева ще има възможност да предаде магията на знанието в класната стая и да засили интереса на повече млади хора към областта на информационните технологии", споделиха от учебното заведение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама