Близо 300 души са започнали работа в Търговище

15:48, 25 окт 16 25 385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
6869 са регистрираните безработни в област Търговище към края на септември, обявиха от Регионалната служба по заетостта в Русе. Техният брой намалява за пореден месец - със 165 в сравнение с края на август. Така равнището на безработица за региона е 14%, което е с близо 2 % по-малко от преди една година, но на фона на цифрите за страната областта продължава да поддържа почти двойно по-висока безработица.

По общини най-високо е равнището на безработица в Антоново – 35.5%, следват Опака с 28%, Омуртаг с 24.2%, Попово с 12.6% и най-ниско е в община Търговище – 8.6%.

Продължително безработните лица, които са с престой на борсата над 1 година към края на септември са 3965. Близо 70 на сто от тях са без специалност, с основно и по-ниско образование.

През миналия месец постъпилите на работа регистрирани безработни от област Търговище са 432, като темп колкото и през август. Трудовите посредници са осигурили заетост на първичния пазар на 293 безработни, а с посредничеството на бюрата по труда други 46 безработни от областта са наети по програми за заетост през септември.

Общо обявените през септември свободни работни места от работодатели са 290. Кадри са търсели образованието, административните и спомагателните дейности, преработващата промишленост, търговията, хотелиерството и ресторантьорството, строителството и  транспорта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама